lovak kiképzése

 Kiképzés alatt a lóval  fizikai kényszer és erőszak nélkül alakítok ki szoros kapcsolatot. Természetes ösztöneiket, viselkedésüket és kommunikációjukat használva.Ezáltal alakul ki a bizalmi kapcsolaton nyugvó, ember által irányított társszerű együttműködés.

Ez nem egy új, külön módszert jelent, hanem a lovakkal való együttműködés alapvető törvényszerűségeinek megértését. Hiszem, hogy a lovakkal csak egyféleképpen valósítható meg a kölcsönös együttműködés. Az ember ősidők óta a lovak ugyanazon tulajdonságát használva ül a hátukon. A természettől elszakadó ember viszont már nem bírt olyan ismeretekkel és tapasztalatokkal, amelyek szükségesek az igazi ló-lovas kapcsolathoz, ezért kezdett el erőszakot alkalmazni, ami nemcsak hogy alacsony hatásfokkal működik, de tönkreteszi a lovat is, testileg,  lelkileg egyaránt.

Legyen szó hobby vagy sport lóról, csikóról vagy felnőtt netán problémás lóról, a helyes kapcsolat az alapja a hatékony és gyors munkának. Helyes viselkedés és kapcsolat nélkül a csikók belovaglása sok bajt és veszélyt hordoz magában, a lóra és a lovasra nézve egyaránt. Nagyon fontos hogy a fiatal lónak kiegyensúlyozott alapjai legyenek, amire támaszkodhat a későbbiekben. Így a csikók elindításakor e viszonyt elérve nagyon gyorsan haladok a képzésben, ami a folyamatban egy nyugodt, bizalommal teli lovat eredményez.

Sokéves tapasztalatommal szívessen állok rendelkezésükre akár problémás  lovak esetében is .

Szakály István